BiH, a time i Srpska, uvedena u proceduru pristupanja NATO savezu

NATO je na svojoj zvaničnoj veb stranici objavio da je Bosna i Hercegovina zajedno sa Sjevernom Makedonijom u MAP-u. To, pojašnjava prof.dr Marković znači da je Republika Srpka uvedena u proceduru pristupanja NATO paktu, a njene institucije kao ni narod neće imati nikakvu mogućnost da izraze svoju volju po ovom pitanju.

„Mi jesmo na putu pristupanja NATO-u jer je dokumentom koji je Predsjedništvo BiH uputilo u sjedište NATO-a, aktiviran MAP a to je jučerašnjom izjavom potvrdio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik“, izjavila je danas prof. dr Ivanka Marković, član Predsjedništva SDS-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS.

– NATO je na svojoj zvaničnoj veb stranici objavio da je Bosna i Hercegovina zajedno sa Sjevernom Makedonijom u MAP-u. To, pojašnjava prof.dr Marković znači da je Republika Srpka uvedena u proceduru pristupanja NATO paktu, a njene institucije kao ni narod neće imati nikakvu mogućnost da izraze svoju volju po ovom pitanju.

„Samo 48 dana je bilo potrebno da se pokaže da dokument predstavljen na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske nije bezazleni „Plan reformi BiH“, navodi prof. dr. Marković i pita:

– Кoliko još ovakvih istina je potrebno da cjelokupno društvo otvori oči?

Milorad Dodik na posebnoj sjednici NSRS

Da je pritjeran uza zid, potvrđuje i jučerašnja izjava člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji se juše ponovo posipao pepelo,

„Ovih dana ste imali priliku da čujete i neke tvrdnje koje su došle iz NATO-a. Tamo se i kaže da BiH jeste usmjerena ka saradnji i da postoji taj MAP koji je ranije odobren” rekao je Dodik i dodao:

“Ja nisam mogao da ukinem MAP. Volio bih da jesam, ali nisam, jer je za to potrebna saglasnost u okviru Predsjedništva BiH. Ali ono što sam učinio jeste da se onemogući Akcionio nacionalni plan i da se putem nekog dokumenta koji se zove “reforme” pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-m i mi to tako radimo”, kaže Dodik.

Zanimljivo je da je juče iz SNSD-a saopšteno da je, kako navodi portparol te stranke Radovan Kovačević „jedina istina da BiH nije aktivirala MAP, Akcioni plan za članstvo u NATO-u i da je prekinula put ka NATO-u s obzirom na to da je usvojila Program reformi.

Očito u SNSD nisu obaviješteni da je ipak istina što je juče konačno priznao i njihov šef Milorad Dodik da je aktiviran MAP i da je time BiH u Akcionom plan u članstvo u NATO.

Aktivacijom MAP-a, BiH se našla na korak do članstva.

Kada će to biti odluku će donijeti NATO, kada će prema svojoj procjeni uputiti poziv BiH za članstvo u tu vojnu organizaciju. Činjenica je da se BiH nalazi u predposlednjoj fazi do članstva u NATO i da do sada ni jedna zemlja nije odbila poziv koji im je upućen iz NATO saveza.

(BN)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*