Nemački politikolog Fajt: Bolje reći istinu zemljama Zapadnog Balkana

Nemački politikolog i predavač na Univerzitetu u Frajburgu, Vinfrid Fajt, ocenio je da je jasno da EU u sadašnjem stanju ne može da prima nove članice, kao i da podržava plan reorganizacije EU u kojoj bi zemlje bile podeljene u tri kruga sa različitim stepenom integrisanosti, a „jezgro jezgra“ činile bi Nemačka, Francuska i Poljska.

„Slažem se sa (francuskim predsednikom) Emanuelom Makronom, bolje je reći istinu zemljama Zapadnog Balkana, umesto onog što rade Nemci i drugi koji kažu: ‘Naravno, postaćete članovi Evropske unije’, ali znaju da će proteći godine i godine u pregovorima i da će frustracija da poraste na obe strane“, rekao je on za portal Demostat.

Fajt je rekao da „niko u nemačkoj političkoj klasi ne veruje ozbiljno da će do novog proširenja doći u narednih deset godina“.

„Naravno da bismo želeli da budete deo EU, Balkan je deo Evrope, ali dok ne sprovedemo suštinsku reformu unije, a to podrazumeva da se ustanovi evropsko jezgro i krugovi oko njega, to nije realistično“, dodao je Fajt.

Na pitanje o podršci koju nemačka kancelarka Angela Merkel daje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću on je rekao da „atmosferu u Nemačkoj obeležava kraj vladavine Angele Merkel“.

„Ona nije aktivna ni kada je reč o mnogo važnijim pitanjima, a kamoli kada je reč o Zapadnom Balkanu. Svi čekaju da ode. To će se desiti sledeće godine, možda i ranije ako se koalicija na vlasti raspadne“, naveo je Fajt.

„Niko ne zna ko će biti novi kancelar i kakav će biti njegov stav. Svi su zauzeti unutrašnjim pitanjima. Bilo je nekih reakcija vezanih za Bliski istok, za Ameriku, Trampa, Bregzit… Balkan nije potpuno van agende, postoje i dalje oni koji se bave ovim pitanjem u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, ali ne vidim da imaju aktivnu ulogu“, dodao je on.

Izvor: Danas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*