NEVOLJE ZA FEJSBUK Mark Zakerberg izgubio SEDAM MILIJARDI DOLARA zbog bojkota oglasa

epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, izgubio je sedam milijardi dolara zbog bojkota društvenih oglasa na toj društvenoj mreži.

Kokakola, Herši i Honda su tri nova velika imena koja bojkotuju Fejsbuk i povlače sve svoje reklame s te i Instagram platforme koja je u vlasništvu iste kompanije.

Prije njih to su učinile i kompanije Dav, Lipton, američki operator Verizon, Patagonija, Apvork, REI, Nort fejs, grupacija Inilever i još više od 120 kompanija, navodi Foks njuz.

Oni dodaju da je Viber prekinuo sve veze s Fejsbukom i izbacio “Facebook Connect”, “Facebook SDK” i “GIPHY”.

Sve ove kompanije povući će reklame s Fejsbuka najmanje na mjesec dana, a neke među njima su otkazale saradnju čak do kraja 2020. godine.

Ovo je uticalo da na tržištu Fejsbuk izgubi više od 56 milijardi dolara vrijednosti, kao kompanija, dok je njen vlasnik, Mark Zakerberg lično izgubio više od 7,2 milijarde dolara, zbog čega je pao na listi najbogatijih ljudi na svijetu s trećeg na četvrto mjesto prema Blumbergovom indeksu milijardera, navodi mreža Foks njuz na svom sajtu.

Akcije kompanije na društvenim mrežama pale su za 8,3 odsto.

Na ove poteze oglašivača i sve glasnije kritike Zakerberg je odgovorio na svom profilu na Fejsbuku ističući da će ova društvena mreža označiti sve objave vezane za izbore posebnim linkom koji će korisnike voditi na stranicu s informacijama o izborima u SAD.

Zakerberg je najavio i da će proširiti definiciju govora mržnje, ali i zabraniti sve oglase u kojima se neka druga demografska grupa označava kao opasna.

Fejsbuk je saopštio i da “njegovi alati za vještačku inteligenciju i humani moderatori hvataju i uklanjaju 90 odsto govora mržnje i prije nego što im to neko uopšte prijavi”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*