Građani BiH nisu za vakcinisanje protiv kovida-19

Više od 100 zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija i farmaceutske kompanije rade na testiranju i razvoju vakcine protiv KOVIDA-19. Iako države širom svijeta zauzimaju različite pristupe prema virusu korona, sve se slažu u jednom: jedini izlaz iz ove pandemije je razvoj efikasne vakcine. Međutim, većina građana nema povjerenja u vakcinu i nije spremna da se vakciniše.

Za razvoj vakcine inače su potrebne godine. One prolaze kroz rigorozne procedure testiranja i obimne eksperimente. Ali svijet se danas očajnički bori da dođe do vakcine protiv virusa korona.

Prema poslednjim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije trenutno je u svijetu 149 vakcina različitih proizvođača u nekoj fazi razvoja. 17 je odmaklo malo dalje u samom procesu proizvodnje, dakle nalaze se u nekoj od kliničkih faza za ispitivanje vakcine.

“Vakcina koja je najdalje odmakla je već u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a to je vakcina proizvođača AstraZeneka i Univerziteta Oksford. Prema njihovim najavama ova vakcina bi se mogla očekivati možda ako sve bude u redu već krajem ove godine”, kaže Dr Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

I dok naučnici širom svijeta pokušavaju da dođu do efikasne i bezbjedne vakcine protiv virusa korona, a većina ih je saglasna da je za to ipak potrebno vrijeme, istraživanja koja se u međuvremenu provode pokazuju da stanovnici mnogih zemalja nemaju povjerenja u vakcinu.

Takav slučaj je i u BiH. Prema nekim anketama oko 50 posto građana se ne bi vakcinisalo protiv virusa korona.

A struka kaže da vakcina i ako se uspije proizvesti neće nam vrijediti ništa ako se ne vakcinišemo.

Iako države širom svijeta zauzimaju različite pristupe prema virusu korona, sve se slažu u jednom: jedini izlaz iz ove pandemije je razvoj efikasne vakcine.

RtvBn

1 Comment

  1. Glavni zagovornik vakcinisanja bill gejt nije vakcinisao svoju djecu, a oce da se svi ostali vakcinisu, tu nesto gadno smrdi, nista od vakcinisanja ni za zivu glavu

    1
    1

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*